Stop darmkanker - preventie in de apotheek

Wat is darmkanker?

Darmkanker is een kwaadaardige aandoening van voornamelijk dikke darm, het colon. Darmkanker in de dunne darm is zeldzaam.

 

Hoe vaak komt het voor?

Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na long- en prostaatkanker). 1 op 20 Vlamingen wordt getroffen door darmkanker.

 

Bij wie komt het voor?

90% van de getroffen patiënten is 50 jaar of ouder. Vanaf de leeftijd van 50 jaar is opsporen van darmkanker dus zinvol. Afhankelijk van persoonlijke voorgeschiedenins kan het zinvol zijn om u eerder te laten testen. Overleg met uw huisarts.

 

Is het erfelijk?

Eén vijfde van de gevallen berust op erfelijkheid.

 

Wat zijn de risicofactoren voor darmkanker?

Roken, overgewicht en alcohol zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van darmkanker en andere kankers. Zorg daarom voor een gezond gewicht. Eet gevarieerd en vezelrijk en doe actief aan lichaamsbeweging.

 

Welke testen of onderzoeken zijn er?

Momenteel bestaan er zelftesten, nl. De FEC-o-Test, om bloed op te sporen in de stoelgang. De zelftest is verkrijgbaar in de apotheek of kan door de huisarts gedaan worden. Bloed kan wijzen op poliepen of darmkanker. Darmkanker kan ontstaan uit poliepen. 25 poliepen per 1000 kan kwaadaardig worden.

Op de website van de FEC-o-Test,  http://www.fecotest.be, vindt u instructies en meer informatie.

Bij een positieve FEC-o-Test moet de darm verder onderzocht worden, om de oorzaak van de bloedsporen te vinden. Dit gebeurt via een coloscopie. Hierbij wordt met een camera in de darm gekeken. Bij een negatieve FEC-o-Test wordt er aangeraden de test om de 2 jaar te herhalen.

Meer informatie?

Voor meer informatie en getuigenissen kan u terecht op de website www.stopdarmkanker.be Bij twijfel of vragen kan u ook steeds terecht bij uw huisarts en uw apotheker.